Mieren in en rond je woning, je mag er niet aan denken en toch komt het meer voor dan je lief is. Als je er eentje ziet, zie je meteen een heel nest en dat de aanraking ermee niet prettig aanvoelt, is zeker. Net op het moment dat je op een lekkere, warme dag besluit even van de tuin te genieten, zie je ze verschijnen; het lijkt wel of ze je opwachten. Nog zo’n favoriete plaats van mieren is je keuken en ook daar zijn ze meteen met een groot aantal aan te treffen. Niet verwonderlijk natuurlijk als je bedenkt dat ze daar hun voedsel makkelijk kunnen vinden.

De overlast die mieren veroorzaken

Dat mieren je tuin bewonen, is op zich niet zo’n groot probleem, ze voeden zich namelijk ook met schadelijke insecten. Op die manier kan je hen gaan beschouwen als een soort van natuurlijk bestrijdingsmiddel. Op het moment dat je ze in je woning aantreft, is het natuurlijk een heel ander verhaal. Ze lopen onder andere doorheen je hele keuken en hoewel ze geen noemenswaardige schade aanrichten, zie je ze liever gaan dan komen. Ze tasten je voedingswaren aan en vormen zo een probleem op het vlak van hygiëne. Dat alleen al is reden genoeg om actie te ondernemen.

Hoe kun je mieren doeltreffend bestrijden?

Mieren bestrijden in en rond je woning, kun je op verschillende manieren doen.
Een eerste manier is het strooien van diatomeeënaarde. Deze eencellige schelpdiertjes hebben een snelle, maar helaas tijdelijke werking. Mierenlokdoosjes vormen een andere manier, maar hier is voorzichtigheid geboden als er kleine kinderen of huisdieren in huis aanwezig zijn. Een mengsel van jam, water en gist is een andere veel gebruikte methode, maar hiermee zorg je voor groot lijden voor de mieren alvorens ze sterven. De meest doeltreffende en meest aan te raden manier daarentegen, is het professioneel laten vernietigen van het nest.

Kan je ook preventief te werk gaan?

Gelukkig wel, al heb je nooit volledige garantie dat je geen mieren meer zult aantreffen. Het veilig opbergen van voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je woning en keuken al een stuk minder aantrekkelijk worden. Als je er daarnaast ook nog voor zorgt dat eventuele openingen aan je woning waar de mieren doorheen kunnen dicht gekit worden, ben je helemaal goed bezig. Net zoals andere insecten gaan ook de mieren op zoek naar voeding om te kunnen overleven en door hen dat te geven, werk je uiteraard de komst van mieren zelf in de hand. Mieren voorkomen, is nog altijd beter dan mieren bestrijden.


Waarom een elektrische fiets kopen? De voordelen op een rijtje Hoe zorg je voor een onvergetelijke bruiloft?

Leave a Reply