Stel je voor: je voelt de zilte zeewind tegen je wangen blazen. Het zeil staat bol, de zon is fel, het water spat af en toe over de rand van de boot heen. Je hebt even moeten wennen aan het gevoel van de boot die op en neer en op en neer beweegt, maar inmiddels voel je je als een vis in het water. Alles is goed. Zo kan zeilen aanvoelen. Maar als je echt wilt gaan zeilen, of in ieder geval goed beschermd wilt zijn tegen kou, wind en water, dan is een zeiljas een must voor jouw garderobe!

 

Zeiljas 101

 

De zeiljas (en andere zeilkleding) wordt gemaakt van een stof die tegenwoordig ‘gore tex’ wordt genoemd. (‘gore’ als de Engelse naam, niet een synoniem voor ‘vies’). Deze stof is 1969 ontdekt door Bob Gore, wiens vader werkte met PTFE, een materiaal waarmee je elektronica isoleert. Bob kwam erachter dat een opgerekte versie van deze kunststof een isolerende stof was. Dit werd bekend als ‘gore tex’. Het is ademend en tegelijkertijd waterdicht, waardoor de stof geen water binnen laat en toch niet gaat broeien van binnen. Het wordt gebruikt voor de productie van allerlei warme, waterdichte kleding, zoals motorkleding en dus ook de zeiljas.

 

Dé perfecte zeiloutfit

 

Je hebt allerlei soorten zeilkleding. De beste manier om de perfecte zeiloutfit samen te stellen is door eerst na te denken waar je hem voor gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld een flinke wandeling aan zee maken, maar blijf je wel op het droge? Dan is alleen een zeiljas misschien wel genoeg. Maar als je echt het water op gaat, stel je de perfecte outfit samen door middel van het drielagensysteem.

 

Drie keer is scheepsrecht

 

De onderste laag bestaat uit thermokleding die direct op de huid wordt gedragen en deze warm en droog houdt. Draag absoluut geen katoen, dit wordt snel nat! De middelste laag van de drie lagen kan worden overgeslagen, maar zorgt wel voor veel extra warmte. Vaak wordt er hier gekozen voor een broek en een vest. Synthetische kleding, zoals fleecestof, is hier het beste. Opnieuw is katoen uit den boze. De buitenste laag is uiteraard waar de ‘gore tex’ het toneel betreedt. Deze laag vraagt om een goed, waterdicht zeilpak zodat de laag of lagen eronder zich enkel bezig kunnen houden met het warm houden van je lichaam. De zeiljas speelt hierbij een belangrijke rol, of je nu het water op gaat of niet.

 

Zorg dus voordat je naar zee gaat, dat je goed nadenkt over hoe lang je weg bent en hoe koud het gaat worden. Bescherm jezelf goed van tevoren, dan hoef je je tijdens geen zorgen te maken! Zeil ze!

 


Klussen doe je met het juiste gereedschap Klanttevredenheid optimaliseren met XLA

Leave a Reply